Translate This Site

Bu Blogda İçerik Ara

Wikipedia

Arama sonuçları

 
Hoşgeldin!
Çok kısa sürede dolu dolu geliyoruz! Değişime hazır olun.!
DUYURU

İş Etüdü Nedir? Nasıl Uygulanır?

9 Temmuz 2013 Salı

İş Etüdü Nedir?
İş etüdü, iş sistemlerinin incelenip düzenlenmesine yönelik yöntem ve deneyimlerin, çalışanların iş yapabilme kapasitesini ve gereksinimlerinin de göz önüne alarak işin iyileştirilmesi ve işletmenin daha ekonomik çalışmasını hedefler. Verimlilikle doğrudan ilişkilidir. Bu sebeple fazladan yatırım yapmadan var olan kaynaklardan sağlanacak üretimi artırmak maksadıyla kullanılır.
İş Basitleştirme, iş etüdünde kullanılan yöntemlerdendir. İşi parçalara ayırarak daha basit ve hızlı yapılmasını sağlamaktır. Bu sayede uzmanlaşma oluşur. İşi tekrarlı ve standart hale getirmek de esastır çünkü standart olarak yapılan işte hata daha azdır ve daha hızlı yapılabilir. Dolayısıyla verimlilik artar.
İş etüdünde Pareto analizi de etkin olarak kullanılır. Pareto analizi verimliliğin artırılmasında yapılacak işlerden önceliğin hangisine verileceğine karar vermede kullanılır.


İş Etüdü Nasıl Yapılır?
İş etüdünün aşamalarını anlaşılır olması için aşağıda maddeler halinde veriyorum.

  • Etüdü yapılacak işin seçimi ile başlanır.
  • Analiz için gerekli bilgiler gözlem, görüşme ve döküman inceleme çalışmaları yapılır.
  • İşin tam analizini yapmak üzere iş elemanlara ayrılır.
  • Bu iş elemanları, maliyet, kalite, iş güvenliği, insancıl çalışma, iş elemanlarının kaldırılması-birleştirilmesi veya paçalara ayrılması, iş yeri düzeninin değiştirilmesi, kullanılan malzeme ve/veya teçhizatın değiştirilmesi... gibi yollarla geliştirilmeye çalışılır.
  • Yeni tasarlanan iş yönetimin onayına sunulur.
  • Yönetimin onay vermesi halinde iş başı eğitimleri yapılır, onay verilmezse tekrar çalışma yapılır.
Aşağıdaki resimlerde örnek iş etüdü çalışmaları verdim fikir edinebilirsiniz. Resme tıklayarak büyütebilirsiniz.







Bütün bu iş etüdü yöntemleri Endüstri Mühendislerinin ilgi alanları arasındadır. Dahası Endüstri Mühendisliği öğrencilerinin ilk stajları da İş Etüdü stajıdır.

Aşağıda İTÜ öğrencilerinin iş etüdü ile ilgili bir çalışması var vidaların palete yerleştirilmesi ile ilgili sanırım. Videodan anladığım kadarıyla öyle. Sizde izleyin eğer başka bir çalışma ise belirtin düzelteyim.

İş etüdü ile ilgili pdf formatında bir kitabı ve özet niteliğinde olan metod etüdü konulu word dosyalarını paylaşıyorum. Endüstri Mühendisinin veya adayının iş etüdü hakkında bilmesi gereken birçok şeyi bulabilirsiniz aşağıdaki dosyalarda. İkonlara tıklayarak indirebilirsiniz.

     


0 yorum:

Yorum Gönder

Follow me on Google+